4.Karaova Bağbozumu Şenlikleri

Karaova, Bodrum’un merkezine varmadan, yarımadanın hemen başında, ormanları, köyleri ve saklı koylarıyla ünlenmiş bir bölgedir. Bodrum’un misafirleri, bu bölgeyi en çok koylarının tertemiz denizine girmek ve köylülerden organik ürünler almak için ziyaret eder. Zeytinyağı denince akla Karaova gelir.

2015 yılından itibaren Karaova Bağbozum Şenlikleri’ni düzenleyen Karaova Derneği olarak yola; Karaova’daki tarımsal üretimi arttırmak, adil gıda anlayışıyla sürdürülebilir bir tarım politikası oluşturmak, üretici ve tüketicinin bir araya getirildiği, üzüm yetiştiriciliği ile birlikte Karaova’yı bir şarap ve tadım markası haline getirmek ve tarım turizm pansiyonculuğu ile Bodrum’un alternatif bir turizm potansiyeline de sahip olduğunu göstermek için çıktık.

Çünkü biliyoruz ki, Bodrum sadece deniz turizmiyle sınırlı kalmayacak kültürel ve doğal zenginliğe sahiptir. Avrupa’nın Toskana başta olmak üzere birçok kenti, bağcılığı ve şarapçılığı ile bütün dünyanın gözdesi olmuş, milyonlarca turisti kendisine çekebilmiştir. Karaova’nın bereketli topraklarının verimli ve doğru bir şekilde kullanılması da, marka kent Bodrum’un değerini yükseltecek bir atılım anlamına gelmektedir.

Karaova bölgemiz, doğal ortamın ve biyolojik çeşitliliğin korunması, yerel halkın refahının önemsenmesi(yükseltilmesi) ve otantik bir tatil imkânının turistlere sunulması anlamına gelen Eko Turizm için biçilmiş kaftandır adeta. Bu amaçla, yerli halkımızın atalarından miras kalan topraklarına sahip çıkması, bu toprakların imara açılmasının önlenmesi, ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi ve farklı bir tatil deneyimi yaşamak isteyen insanlarımıza ulaşılması derneğimizin başlıca hedefleridir.

Şarap, sadece bir tüketim ürünü değil, üretildiği bölgeye rengini veren bir kültürdür aynı zamanda. Ülkemizde de şaraplarıyla ünlenmiş, bu açıdan birçok insanın ilgisini çeken birçok bölgemiz bulunmaktadır. Amacımız, bağcılığı en ileri yöntemlerle geliştirirken, üreticilerimizi ve ürünlerini, ilk önce bodrum’la, sonrasında ise türkiye ve diğer ülkelerle buluşturmak, karaova’nın bereketini dünyaya ulaştırmaktır.

Karaova, sadece üzüm değil, birçok sebze ve meyve türünün üretilmesi için de oldukça uygun topraklara sahiptir. Bodrum’un akciğeri olarak anılan bölgemizde sebze meyve yetiştiriciliğini arttırmak, çam ormanlarımızdan nefes alan insanlarımızın sofrasına sağlıklı besinlerimizi de eriştirebilmek için çalışıyoruz. Derneğimizin destekleriyle büyükşehir belediyesi himayesinde özel teşebbüs tarafından yaptırılan hal tesisi sebze meyve üretimimizin gelişimi için çok önemli bir adımdır.

Bunların yanı sıra, derneğimiz, bölgemizin kültürel ve sosyal gelişimi için de çalışmaktadır. (iki okul binasını yenileyen )Pınarlıbelen eski İlköğretim Okulu Binası ile Yeniköy İlköğretim Okulunun Lojmanı ile birlikte yenileyerek hafızaların yok olmasının önüne geçmiştir. Ayrıca Karaova’ya ilk Kütüphaneyi kazandıran Karaova Derneği, ekonomik gelişimin sosyal gelişmeden ayrılamayacağının bilinciyle, sosyal sorumluluk projelerine önem vermeye devam edecektir.

Bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Karaova Bağbozumu Şenlikleri, her sene olduğu gibi, bu sene de yerli halkımızın katılacağı kortej yürüyüşüyle bodrumdan başlayacaktır. Konserlerin, halk oyunları gösterilerinin, stantların olacağı şenliğimizde, köylerimiz arasında bir yemek yarışması da düzenlenecek, kadınlarımızın yaptığı yöresel zeytinyağlılar, tatlılar ve hamur işleri halkımızla buluşturulacaktır. 31 Ağustos’ta başlayıp 2 Eylül’de sona erecek olan şenliğimizde paneller de düzenlenecek.

Yorumlarınızı Bekleriz